leef het seizoen

kijk, luister, doe en proef volgens de Chinese vijf elementenleer 

vijf workshops gegeven in 2021

De vijf elementen

Ik woon sinds de december-2020-lockdown ‘een soort van’ op Pixabay, een website met gratis foto’s. En ik zit op Spotify om muziek te luisteren. Ik gebruik de foto’s en de muziek voor vijf workshops die ik dit jaar geef op uitnodiging van Dieuwertje Homan van Open Yoga in Groningen.

Ik behandel in 2021 ieder seizoen een van de elementen uit de Chinese vijf elementenleer. We beginnen een workshop met beeld en geluid. Het is een speelse manier om kennis te maken met de Chinese blik op de wereld en met denken over gezondheid en ziekte. Daarna doen we qigong oefeningen die bij het seizoen horen. En ik laat jullie iedere workshop iets proeven, dat ik heb gekookt volgens de vijf elementen voedingsleer!

 

De vijf elementen

Wij zijn goed in het verklaren van de wereld volgens oorzaak en gevolg. Iedere cultuur probeert greep te krijgen op de chaos die de wereld is. Volgens de Chinese filosofie vinden alle verschijnselen plaats volgens cyclische patronen. Dit heet het systeem van de vijf elementen of van de vijf transformaties.

Je staat op, je kijkt naar buiten en je ziet het. De nacht wordt dag. De lucht is helder, het is winter. Toch zingt de merel en de knoppen in de struiken kondigen de lente aan. Je ontbijt en je gaat aan het werk. Je eet ‘s avonds, je activiteit neemt af, het wordt donker en je gaat naar bed. De dag wordt nacht. Yang wordt Yin. En zo gaan de dingen.

De seizoenen zijn er altijd: het eerste sneeuwklokje, met je voeten op het hete zandstrand, muskaatdruiven op de markt, bladeren in de wind, de eerste nachtvorst en je handschoenen vergeten op de fiets. Er is lente (element hout), zomer (element vuur), overgangstijd (element aarde), herfst (element metaal) en winter (element water).

De cycli staan op zichzelf en in relatie tot elkaar. Het geeft een diep inzicht in het ritme van het leven. Dat hoop ik jullie te laten zien, horen, doen en proeven.

 

Al wat groen is als de veren van een ijsvogel,

rood als de kam van een haan,

geel als de buik van een krab,

wit als het vet van een varken en

zwart als de veren van de kraai

is een aanwezigheid van energie.”

Uit: Het boek van de gele keizer/Huang Di Nei Jing (Essentiële vragen/Su Wen), deel I, paragraaf 10.

Workshop 1: Lente, het element hout

wanneer:     gegeven op zondag 21 maart 13:30 – 16:00 u

Wat is de overeenkomst tussen een tijger, hoofdpijn, vriendelijkheid, een boomstam en Napoleon? Allemaal hebben ze te maken met het element Hout. Waarom dat zo is, dat leer tijdens deze workshop.

kosten:    

waar:        Open Yoga,  Zuiderkerkstraat 10, 9712 PZ Groningen

opgave:     

Workshop 2: Zomer, het element vuur

wanneer:     gegeven op zondag 20 juni 13:30 – 16:00 u

Wat is de overeenkomst tussen lachen, het strand, je hart, de zweefmolen en een kopje koffie? Allemaal hebben ze te maken met het element Vuur. Waarom dat zo is, dat leer tijdens deze workshop.

kosten:    

waar:        Open Yoga,  Zuiderkerkstraat 10, 9712 PZ Groningen

opgave:     

Workshop 3: Overgangstijd, het element aarde

wanneer:     gegeven op zondag 26 september 13:30 – 16:00 u

Wat is de overeenkomst tussen een moeder, een kok, Mahatma Gandhi, oogsttijd, nadenken en familie? Allemaal hebben ze te maken met het element Aarde. Waarom dat zo is, dat leer tijdens deze workshop.

kosten:     

waar:        Open Yoga,  Zuiderkerkstraat 10, 9712 PZ Groningen

opgave:    

Workshop 4: Herfst, het element metaal

wanneer:     gegeven op zondag 17 oktober 13:30 – 16:00 u

Wat is de overeenkomst tussen een politie agent, de herfst, een stemvork, haar op je armen en je neus? Allemaal hebben ze te maken met het element Metaal. Waarom dat zo is, dat leer tijdens deze workshop.

kosten:    

waar:        Open Yoga,  Zuiderkerkstraat 10, 9712 PZ Groningen

opgave:     

Workshop 5: Winter, het element water

wanneer:     gegeven op zondag 19 december 13:30 – 16:00 u

Wat is de overeenkomst tussen een grafsteen, hoofdhaar, angst, ‘het’ doen, alleen zijn & de zee? Allemaal hebben ze te maken met het element Water. Waarom dat zo is, dat leer tijdens deze workshop.

kosten:     

waar:        Open Yoga,  Zuiderkerkstraat 10, 9712 PZ Groningen

opgave:    

Al wat groen is als verwelkt gras,

rood als levenloos bloed,

geel als gedroogde onrijpe sinasaasappelschil,

wilt als gedroogde botten

en zwart als roet

duidt op het verwelken van energie

en het bestaan van ziekte.

Uit: Het boek van de gele keizer/Huang Di Nei Jing (Essentiële vragen/Su Wen), deel I, paragraaf 10.