Alles is beweging

De cyclus van de vijf elementen als Chinees model van de werkelijkheid 

een serie van vijf lezingen en workshops

De vijf elementen

Iedere cultuur probeert greep te krijgen op de chaos die de wereld is. Volgens opvattingen uit de Chinese filosofie vinden alle verschijnselen plaats volgens bepaalde patronen. Dit heet het systeem van de vijf elementen of van de vijf transformaties.

Je ziet het krachtenspel van de vijf elementen heel eenvoudig als je kijkt naar de  seizoenen. Allemaal hebben we beelden en gevoelens bij de eerste krokussen in het plantsoen, een warme dag aan het strand, de laatste nazomermiddag dat je een terrasje  kunt pakken, banjeren door de dorre bladeren in het park, een drup aan je neus als je schaatst op het meer. Er is lente (element hout), zomer (element vuur), overgangstijd (element aarde), herfst (element metaal) en winter (element water).

In deze serie lezingen en workshops ga ik in op de indeling van de wereld volgens de vijf elementen. Naast een theoretische kennismaking vertel ik hoe de vijf elementen terugkomen in ideeën over gezondheid en ziekte volgens Chinese geneeskunde met een acupunctuur demonstratie. Tijdens een praktische workshop qigong ben je zelf  in de gelegenheid de vijf elementen aan het lijf te ondervinden. Tevens kun je gaan onderzoeken hoe de elementen in jou als persoon terugkomen en in de interactie met anderen. En ten slotte kun je de vijf elementen gaan proeven tijdens een brunch!

Het zijn vijf lezingen en workshops die op elkaar aansluiten, maar je kunt ze ook prima afzonderlijk volgen.

Lezing (1): Alles is beweging. De cyclus van de vijf elementen als Chinees model van de werkelijkheid (2 uur)

De eerste lezing is geweest op zaterdagochtend 11 mei van 10:30 – 12:30 u

De Chinese cultuur is vanouds een cultuur van landbouw. Het leven werd bepaald door het weer (wind, hitte, damp, droogte, koude)  en de wisseling van de seizoenen (lente, zomer, nazomer, herfst, winter). De nauwkeurige waarneming van de cyclus van het jaar heeft hun wereldbeeld diep bepaald: de Chinezen zagen niet alleen de veranderingen om zich heen, maar ook in zichzelf en brachten deze met elkaar in verband. Dit heet het systeem van de vijf elementen of van de vijf transformaties.

De vijf elementen als model van de werkelijkheid vindt nog steeds toepassing binnen Chinese geneeskunde. Tijdens deze lezing maak kennis met dit heel praktische wereldbeeld, leer je het te zien in je directe omgeving, in jezelf en in de ander.

kosten:       € 15 (€ 10,- als je krap zit)

waar:          Praktijk Tonsan Japanse acupunctuur, Onderduikersstraat 1, 9727 CD  Groningen, 1ste verdieping zaal 1.09

opgave:      Ton van Huffelen, 06 – 2085 1405, info@tonsan.nl

Al wat groen is als de veren van een ijsvogel,

rood als de kam van een haan,

geel als de buik van een krab,

wit als het vet van een varken en

zwart als de veren van de kraai

is een aanwezigheid van energie.”

Uit: Het boek van de gele keizer/Huang Di Nei Jing (Essentiële vragen/Su Wen), deel I, paragraaf 10.

Lezing (2): Gezondheid en ziekte. De vijf elementen in de (acupunctuur) praktijk  (2 uur)

De tweede lezing is geweest op zaterdagochtend 25 mei van 10:00 – 13:00 u

De correlatie tussen seizoen, kleur, smaak, zintuig enz. is een belangrijk diagnostisch uitgangspunt van Chinese geneeskunde. Een cliënt met Nier zwakte heeft vaak koude voeten en knieën, een smaakvoorkeur voor zout, een voor- of afkeer van de winter. Bij vermoeden van een Nier zwakte zal een acupuncturist tevens vragen naar bijvoorbeeld de conditie van het gehoor of de conditie van de botten en gewrichten en of de cliënt lage rugklachten heeft.

In deze lezing/demonstratie Je krijgt een kijkje in de keuken van Chinese geneeskunde en in het heel praktische gebruik van de vijf elementen. Je ziet mij aan het werk zien als acupuncturist. Ik vraag een aantal deelnemers uit de zaal op te treden als model cliënt. Ieder van hen zal ik ondervragen, behandelen en daarbij zal ik hardop denken wat ik zie, wat ik doe, waarom ik iets doe of waarom ik niets doe. Tevens zal ik ingaan op de specifieke situatie van de model cliënt en wat hij zelf kan doen ter ondersteuning van zijn eigen gezondheid.

kosten:       € 15 (€ 10,- als je krap zit)

waar:          Praktijk Tonsan Japanse acupunctuur, Onderduikersstraat 1, 9727 CD  Groningen, 1ste verdieping zaal 1.09

opgave:      Ton van Huffelen, 06 – 2085 1405, info@tonsan.nl

Workshop (3)Zelf proeven! Brunch  volgens de vijf elementen (3 uur)

Een vijf elementen brunch bij mij thuis aan tafel (beperkt aantal plaatsen: 5)

De workshop is geweest op woensdag 25 mei, 3 juli en 25 september van 11:00 – 14:00 uur.

Seizoen, smaak, kleur, geur, kooktechniek, snijtechniek: er is geen terrein waar de vijf elementen zo praktisch samenkomen als in koken. Na een inleiding over de vijf elementen en de Milt/Maag, de werking van de vijf smaken en de vijf thermische werkingen, ga ik jullie een aantal gerechten laten proeven.

Je leert over het verband tussen voeding, energetische kwaliteit en het effect op je gezondheid en welbevinden. Je doet idee en inspiratie wat je zelf kunt maken. En je kunt direct aan de slag: je krijgt de recepten mee naar huis.

kosten:       € 25

waar:          bij Ton thuis

opgave:      Ton van Huffelen, 06 – 2085 1405, info@tonsan.nl

Workshop (4): Zelf in beweging: de vijf elementen en qigong: het spel van de vijf dieren (Wu Qin Xi) (3 uur) 

De workshop is geweest op zaterdagochtend 21 september  van 10:00 u – 13:00 u

Allemaal hebben we associaties met de seizoenen. De kleur groen past bij het voorjaar en de kleur rood bij de zomer. Zo bestaan er binnen de Chinese filosofie ook correlaties tussen de seizoenen en onder andere zintuigen (herfst: neus), smaak (winter: zout), geur (nazomer: zoet), organen (zomer: hart) en dieren (kun je bedenken welke?).  

In deze praktische workshop gaan we onderzoeken wat het effect is van oefeningen op lijf en leden. We gaan ons inleven in de bewegingen van een tijger (voorjaar & Lever), aap (zomer & Hart), beer (nazomer en Milt), kraanvogel (herfst & Long) en hert (winter & Nier). Het idee van het imiteren van dierenbeweging en effect op lichamelijk en psychisch welbevinden is voor het eerst beschreven door de grote Chinese arts Sun Simiao (581-682 n.C.)

kosten:       € 25 (€ 15,- als je krap zit)

waar:           Praktijk Tonsan Japanse acupunctuur, Onderduikersstraat 1, 9727 CD  Groningen, 1ste verdieping zaal 1.09

opgave:       Ton van Huffelen, 06 – 2085 1405, info@tonsan.nl

Workshop (5): In je element: wie ben jij volgens de Chinese vijf elementen leer?

Een workshop samen met Mirjam van Huffelen (coach, zie: www.praktijklispeltuut.nl) (3 uur)

De workshop is geweest op zaterdag 2 november van 10:00 – 13:00 uur

De vijf elementen uit de Chinese filosofie bieden niet alleen een kader om de wereld beter te begrijpen, maar ook onszelf. Je gaat onderzoeken welk element bij jou sterk is vertegenwoordigd en welke minder. Hoe jij bent, heeft effect op anderen. Je leert over de dynamiek van de vijf elementen in sociale context. En je gaat kijken hoe je met de vijf elementen jezelf kunt ondersteunen in je gezondheid, je relaties en je werk.

kosten:       € 25 (€ 15,- als je krap zit)

waar:           Praktijk Tonsan Japanse acupunctuur, Onderduikersstraat 1, 9727 CD  Groningen, 1ste verdieping zaal 1.09

opgave:       Ton van Huffelen, 06 – 2085 1405, info@tonsan.nl

Al wat groen is als verwelkt gras,

rood als levenloos bloed,

geel als gedroogde onrijpe sinasaasappelschil,

wilt als gedroogde botten

en zwart als roet

duidt op het verwelken van energie

en het bestaan van ziekte.

Uit: Het boek van de gele keizer/Huang Di Nei Jing (Essentiële vragen/Su Wen), deel I, paragraaf 10.